Vaccinaties

Afhankelijk van waar je naartoe gaat, zul je wellicht een of meerdere reisvaccinaties gaan halen.

Je kunt hierbij denken aan vaccinaties tegen gele koort, rabbiës en malaria.

Het kan verstandig zijn om je hierover op tijd in te laten lichten, want voor sommige vaccinaties moet je een herhalingsprik halen waar weer een bepaalde tijd tussen moet zitten.

Wij gaan voor deze reisvaccinaties altijd naar Travel Health Clinic.

Bestemmingen

Als je naar de Travel Health Clinic gaat, is de eerste vraag die ze je stellen: ‘waar ga je naartoe’?

Aan de hand daarvan kunnen ze je een advies geven.

Nu met Covid-19, hadden wij letter nog geen idee waar we naartoe gaan, we switchen van Azië naar Afrika naar Zuid-Amerika. We willen alle opties open houden en ja wat doe je dan?

Voor eerdere reizen hadden wij al reisvaccinaties gehaald, waarvan er een aantal zijn die de rest van ons leven werkzaam zijn, dus dat was mooi meegenomen.

We hebben besloten om geen malariagebieden in te gaan, want we willen de kinderen geen malariatabletten laten slikken, aangezien daar nogal hefitge bijwerkingen aan kunnen zitten.

Travel Health Clinic

Verschillende reisvaccinaties

voor veel landen is een reisvaccinatie niet verplicht, maar wordt er een advies gegeven. Hiermee kun je doen wat je wilt.

Er zijn een boel ziektes / virussen waar je je tegen kunt laten vaccineren. Wij lichten in dit artikel de reisvaccinaties toe die wij hebben gehaald:

Hepatitis A

Hepatitis A is een besmettelijke infectie dat wordt veroorzaakt door  slechte hygiëne en komt voor in een heleboel landen. Het is daarom ook vaak een van de eerste reisvaccinaties die wordt aangeraden.
Als je hiervoor 2 prikken haalt ben je zeker 25 jaar beschermd.

Hepatitis B

Ook hepatitis B is een besmettelijke infectie en kun je oplopen door bloed-bloed of sekscontact. Deze reisvaccinatie wordt aangeraden als je langer dan 3 maanden in een bepaald gebied verblijft. Aangezien wij nog niet weten waar we naartoe gaan, hebben wij ervoor gekozen om deze vaccinatie wel te halen.

Gele koorts

Als je dacht dat alleen malaria door een mug wordt overgebracht, dan heb je het mis. Ook gele koorts kun je krijgen door een steek van een mug. Het is een infectieziekte die voornamelijk voorkomt in delen van Afrika en Zuid/Midden-Amerika. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, kan het verstandig zijn om hiervoor een reisvaccinatie te halen.

Rabbiës

Onze kinderen zijn gek op dieren, dus als er op straat een hond of kat loopt, moet er altijd even geaaid worden. Deze (en andere) dieren kunnen rabbiës ( hondsdolheid) hebben en wanneer ze je krabben of ze likken bijvoorbeeld over een wondje heen, dan kunnen ze het overdragen. Om die reden hebben wij ervoor gekozen deze twee prikken te halen. Na deze twee prikken zijn we levenslang tegen rabbiës beschermd.

De stempels worden gezet

Kosten

De kosten voor reisvacciniaties kunnen flink ophalen. Wij moesten uiteindelijk met 4 personen ruim €1100,00 betalen.

Aangezien wij twee keer moesten komen, in verband met de herhalingsprikken, zijn we in november en in januari geweest. Op die manier konden we twee keer gebruik maken van de vergoeding van de ziektekostenverzekering.

Aanvullend pakket

Reisvaccinaties worden vanuit de basisvezekering niet vergoedt en als je weet dat je gaat reizen, kan het dus slim zijn om je pakket aan te passen en je aanvullend te verzekeren.

Wij zijn bij Menzis verzekerd en kregen nu € 400,00 per keer vergoed, dus uiteindelijk hebben de reisvaccinaties ons zo’n € 300,00 gekost.