Schoolplicht en leerplicht

Het is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je een lange reis met je kind wilt gaan maken: hoe zit dat dan met de schoolplicht en leerplicht?

Ok, laten we even heel duidelijk zijn: we zijn heel erg bewust van het feit dat naar school gaan, helaas, voor veel te veel kinderen ter wereld geen optie is. Ergens vinden we ook dat leerplicht en schoolplicht er voor alle kinderen zou moeten zijn. Het krijgen van onderwijs is zeer zeker een privilege en daarom is het misschien ook niet te begrijpen dat wij onze kinderen ‘zomaar’ een halfjaar van school halen.

Men spreekt van leerplicht en schoolplicht en ja en op sommige dagen voelt dat zeker als een plicht. Want nee, wij hebben niet altijd zin om vroeg ons bed uit te gaan om ervoor te zorgen dat we om 8.30 uur bij school zijn. En nee, we vinden het al helemaal niet leuk dat we met miljoenen anderen tegelijkertijd op vakantie moeten.

Aan de andere kant zijn wij natuurlijk heel blij dat onze kinderen naar school kúnnen en dat ze op die manier een kans hebben op een goede toekomst.

Hoe zit het met leerplicht en schoolplicht als je wilt reizen

Heel lang geleden, toen er nog geen internet en online leeromgevingen bestonden, is er een leerplichtwet gemaakt. Oftewel hartstikke ouderwets dus!

Deze wet verplicht Nederlandse kinderen vanaf 5 tot in ieder geval 16 jaar, fysiek op school aanwezig te zijn om onderwijs te volgen. Het is dus niet de leerplicht, maar juist de schoolplicht die het reislustige gezinnen lastig maakt.

Immers je kind kan niet aan deze schoolplicht voldoen als je ergens in het buitenland op avontuur bent.

Reizen en scholing

Kwalificatieplicht

Zijn je kinderen tussen de 16 en 18 jaar oud? Dan krijgen ze te maken met een kwalificatieplicht. Als ze nog geen diploma hebben van (minimaal) havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) moeten zij nog steeds volledig onderwijs blijven volgen tot ze een diploma hebben of de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. 

Melding leerplichtambtenaar

Laten we je gelijk maar uit de droom helpen: de meesten van ons krijgen geen vrijstelling van de leerplicht als je met je kind wilt gaan reizen. Als je besluit toch te gaan, zonder iets te regelen, dan zal de schoolleiding de afwezigheid moeten melden bij de leerplichtambtenaar.
Deze zal dan een onderzoek instellen en als blijkt dat je dan lekker aan het reizen bent, dan resulteert die 9 van de 10 keer in een boete.

 

 

Opties

De leerplicht en schoolplicht zijn voor de meeste ouders de grootste beer op de weg naar hun droomreis met het gezin. Maar wees gerust er zijn opties om toch weg te kunnen gaan.

De meeste mensen kiezen ervoor om zich uit te schrijven uit de BRP. Hoe dit precies in zijn werk gaat en wat hier de consequenties van zijn lees je in dit artikel.

De wereld is een grote leerschool

Wij zijn van mening dat kinderen nog veel meer en betere lessen van de wereld kunnen leren, dan wanneer ze met tientallen kinderen in een klaslokaal de informatie uit een boek moeten halen.

Wij zien gewoon van Zoë en Indra dat dingen die ze gezien, geroken en geproefd hebben ze bijblijft en dat vinden wij heel mooi.

Om die reden willen we je dan ook meegeven om de schoolplicht en leerplicht je niet tegen te laten houden als je een lange reis met je kind wilt gaan maken!