Huizenruil
Ken je die film de Holiday waarin Cameron Diaz haar L.A huis verruilt voor een leuke cottage op het Engelse platteland? Huizenruil noemden ze het in de film.
Ik was benieuwd of dit echt een ding was en dus ging ik het internet op en ja hoor, huizenruil wordt echt gedaan.
Sindsdien hebben wij al verschillende huizenruilen gedaan naar onder andere Canada, Duitsland, Frankrijk, Amerika en we gaan aan het einde van het jaar naar Engeland.
Ga je op reis, denk er dan eens over om een huizenruil te doen. Het is een hele leuke manier om de locals en je bestemming te leren kennen.
Wat is huizenruil
Eigenlijk is het precies wat de naam zegt: je ruilt tijdelijk van huis met een ander. Je woont voor een bepaalde tijd in huis van het gezin dat in diezelfde periode in jouw huis woont.
Maar dit hoeft niet per se een huis te zijn, want er zijn ook mensen die bijvoorbeeld hun camper of boot beschikbaar stellen.
Sommige mensen vinden dit toch wat vreemd, want zo maar vreemden in je huis halen? In je bed? Tussen je spulletjes?
Ja, eigenlijk wel, maar ook weer niet. Want bedenk maar eens hoeveel mensen in datzelfde hotelbed hebben geslapen? Dat zijn er gegarandeerd meer dan de mensen die in jouw bed zullen slapen.
Hoe werkt dat zo’n huizenruil
Wij hebben onze huizenruilen tot nu toe allemaal geregeld via de organisatie homeexchange.com. Je kunt je hier gratis voor aanmelden en een profiel aanmaken. Wil je daadwerkelijk een ruilverzoek doen, dan moet je een betaald lidmaatschap hebben. De kosten hiervoor zijn
€ 149,00 per jaar en dan kun je net zo veel ruilen regelen als je zelf wilt.
Zodra je hebt betaald kun je met je profiel aan de slag. Je maakt foto’s van je huis en beschrijft je huis, maar ook de stad en omgeving. Op die manier kan het andere gezin een inschatting maken van wat ze kunnen verwachten.
Als je een huis hebt gevonden dat je wat lijkt, kun je een ruilverzoek sturen. En nee, niet iedereen zal gelijk akkoord gaan. Vaak moet je meerdere verzoeken sturen voordat je een match hebt.
Wanneer je er qua data uit bent, raad ik je aan om een tijdje met elkaar te blijven kletsen, zodat je zeker weet dat dít de mensen zijn, die jij wel in je wilt toelaten.
Men vraagt me weleens of ik niet bang ben, dat mensen een puinhoop van ons huis maken. Het antwoord daarop is ‘nee’! Want ook zij stellen hun huis open voor ‘vreemden’ dus waarom zouden zij dan bij een ander een puinhoop maken?!
Wanneer jullie er allebei van overtuigd zijn, dat jullie een goede match zijn, kun je de data definitief vastleggen en afspraken maken over bijvoorbeeld de verzorging van de planten of huisdier en waar ze de sleutel kunnen ophalen.
Het fijne van homeexchange.com is dat zij garanderen dat wanneer het ruilgezin last-minute annuleert, zij zorgen voor een compensatie of een alternatieve accommodatie. Maar ook wanneer er toch schade is aangericht, ben je via deze organisatie verzekerd.
De voordelen van huizenruil
- Je huis is ook tijdens je vakantie bewoond, dus dat houdt inbrekers buiten de deur.
- Het is gratis; behalve de jaarlijkse inschrijfkosten van
€ 149,00 is een huizenruil helemaal gratis en je kunt zo veel huizenruilen regelen als je zelf wilt. Zo gaan wij regelmatig een weekendje weg in eigen land, gratis en voor niks 😉 - De ruimte van een huis; niks kleine hotelkamers waar je hele weken met zijn allen op ligt. Nee, afhankelijk van het huis dat je kiest, heeft iedereen gewoon lekker zijn eigen slaapkamer.
- Faciliteiten; de gezinnen waar wij tot op heden een huizenruil mee gedaan hebben, hadden alle faciliteiten die we thuis ook hebben, zoals een keuken, een tuin en een wasmachine.
- Live like a local: de meeste huizen zijn gelegen in woonwijken, dus je kunt ervaren hoe het is om op de bestemming te ‘wonen’. Daarnaast vinden de locals het vaak leuk en interessant en willen ze maar al te graag contact maken.
- Speelgoed; veel gezinnen doen aan huizenruil. Dat betekent dus ook dat er 9 van de 10 keer genoeg speelgoed aanwezig is bij je gastgezin, gegarandeerd uren speelplezier.
Tips
- Maak je huizenruil alleen definitief als je er helemaal achterstaat. Als je ook maar enigszins over het huis of het ruilgezin twijfelt, moet je het niet doen.
- Soms is het mogelijk om naast het huis, ook van auto te ruilen. Dit hebben wij destijds gedaan in Canada waar we 4 weken lang gebruik mochten maken van hun auto. Check wel even bij je verzekeringsmaatschappij hoe zij hierin staan.
- Als je hebt besloten om je huis open te stellen voor een ander gezin, dan raad ik je aan om een soort van informatiemap te maken, zoals je die soms ook in een hotel ziet. De map die ik gemaakt heeft, bevat onder andere:
- Handleidingen van apparatuur
- Wachtwoord voor bijvoorbeeld de wifi
- Noodnummers en adressen van dichtstbijzijnde ziekenhuis, huisartsenpost en tandarts
- Noodnummers van familie
- Adressen van dichtstbijzijnde supermarkten, apotheken enz.
- Openingstijden van de winkels
- Marktdagen
- Dagjes uit in je woonplaats, regio en Nederland