Hoe betrek je de kinderen bij jullie droomreis?

Het kan zijn dat als je je kinderen inlicht dat jullie het plan hebben om een langere reis te maken, er van alle kanten weerstand is. Of, zoals bij ons het geval was, de kinderen niet kunnen wachten.

In beide gevallen is het belangrijk om de kinderen te betrekken bij de plannen, immers je wilt dat het een reis van jullie gezin wordt. Maar hoe betrek je de kinderen bij jullie droomreis?

In dit artikel geven we je een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat het de droomreis wordt van jullie hele gezin.

 

Maak een moodboard

In de gratis online tool Canva kun je de mooiste moodboards maken, maar je kunt er natuurlijk ook een bult oude tijdschriften bij pakken en lekker ouderwets knippen en plakken. Waar denken de kinderen aan als ze aan jullie droomreis denken? En zijn er zaken die ze op dit moodboard hebben gezet die jullie daadwerkelijk in de reis kunnen plannen?

Ga de bieb in of koop reisboeken

Wij zijn fan van Lonely Planet en deze heeft een hele leuke reeks: verboden voor ouders. Hiermee heeft onze zoon Indra ons bezoek naar Londen helemaal gepland. Maar ook hier vind je allerlei leuke boeken met het onderwerp reizen. Lees ze samen, kijk plaatjes, droom alvast helemaal weg.

Laat de kinderen meebeslissen in de bestemmingen

Het is natuurlijk hartstikke leuk om je kinderen te laten meebeslissen in de bestemmingen die jullie gaan bezoeken. Zijn er landen waar zij graag naartoe willen? Of juist helemaal niet? Zijn er zaken dingen die ze graag willen zien? Laat ze eens uitzoeken wat er allemaal op deze bestemmingen te zien en te doen is. Misschien kunnen ze zelfs helpen met het samenstellen van de route.

Laat de kinderen de accomodaties uitzoeken

Door je kinderen de accomodaties te laten uitzoeken, wordt het ook echt een reis van jullie samen. Voor onze reis in Schotland hebben we onze kinderen een budget meegegeven, waarmee ze het moesten doen. Hebben jullie nog kleine kinderen? Dan zou je zelf het zoekwerk tot 2 accommodaties kunnen filteren en de final choice bij de kinderen neer kunnen leggen. Welke vinden zij het leukste? En waarom vinden ze het helemaal niks?

Kijk samen een van de vele reisprogramma’s die er op tv zijn

Als jullie eruit zijn waar jullie naartoe gaan, dan is er vast een tv-programma over gemaakt. Kijk deze gezellig samen met de kinderen; wat lekkers te drinken en snaaien. Ze staan na het kijken van het programma, vast te popelen.

Maak een to-do-list

Maak samen een to-do-list en werk deze, daar waar kan, ook samen af. Ga samen op pad voor koffers of backpacks, voor kleding of voor kleine cadeautjes die ze weg kunnen geven aan kinderen in het land van bestemming.

Blijf zelf vooral positief

Als je kind het na dit alles nog steeds geen goed idee vinden, ga dan vooral in gesprek. Waarom niet? Waar zijn ze bang voor? En geef hierbij aan dat de gevoelens er zeker mogen zijn.